Intermag Bormax 20L

217,00

Opis

Intermag Bormax 20L

Ceneo

Ogród

Rośliny i kwiaty

Nawozy

Intermag Bormax 20L

BORMAX to płynny nawóz dolistny zawierający 150 g boru (B) w 1 litrze w formie boroetanoloaminy.Bor (B) dostarczany w nawozie BORMAX jest szybciej wchłaniany, przemieszczany i przyswajany przez rośliny niż bor dostarczany roślinomw innych formach. Składniki g/l % (m/m) Azot (N) całkowity 50 3,7 Azot (N) amidowy (NH2) 50 3,7 Bor (B) 150 11,0 BORMAX zakwalifikowany jest do stosowania w rolnictwie ekologicznym. • BORMAX stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do boru (rośliny kapustowate, buraki, ziemniak, drzewa i krzewy owocowe, truskawka, warzywa korzeniowe) – jest najefektywniejszym źródłem boru. Jest też niezbędnyw przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (wysokie lub niskie pH, niedobór wodyw glebie, niska zawartość substancji organicznej, kategoria agronomiczna: gleby bardzo lekkie i lekkie).Stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru boru w roślinach. • BORMAX stosowany interwencyjnie skutecznie likwiduje niedobór boru oraz ogranicza negatywne skutki wystąpienia takiego okresowego niedoboru. Dokarmianie interwencyjne jest konieczne w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru boru na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość boru (ukryte niedobory). Bor (B) dostarczany w nawozie BORMAX korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu, m.in. na: prawidłowy wzrost i rozwój najmłodszych części roślin: stożków wzrostu, korzeni (zwłaszcza włośnikowych – lepsze pobieranie wodyi składników pokarmowych), a także pędów, pąków, owoców prawidłowy przebieg procesu zapłodnienia kwiatów zwiększenie efektywności pobierania składników pokarmowych poprawę parametrów jakościowych plonu (np. wzrost zawartości cukru w plonie – buraki, owoce, warzywa) lepszą jędrność owoców (działanie synergistyczne z wapniem) zwiększenie odporności roślin na warunki stresowe w okresie uprawy. Stosowanie BORMAX stosować nalistnie w formie roztworu wodnego. Nawóz można stosować łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania. Wyniki testów znajdują się w zakładce Tabela mieszania agrochemikaliów INTERMAG. Terminy stosowania Jednorazowa dawka [l/ha] RZEPAK jesień: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18) 1–1,5 wiosna:I: po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36) 1–1,5 II: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61) 1–1,5 SŁONECZNIK I: 2.–3. para liści (BBCH 14–16) 1–1,5 II: wzrost pędu (BBCH 30–33) 1–1,5 BURAK cukrowy I: 4–8 liści (BBCH 14–18) 1–1,5 II: dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31) 1–1,5 III: zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) Na plantacjach z ostrymi objawami deficytu boru zalecane dodatkowe 3–4 zabiegi co 7 dni 1–1,5 ZIEMNIAK I: rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39) 1–1,5 II: bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43) 1–1,5 III: bulwy osiągają 50–70% typowej masy (BBCH 45–47) 1–1,5 SOJA I: rozwój liści (BBCH 15–19) 1–1,5 II: rozwój kwiatostanu (BBCH 55–59) 1–1,5 KUKURYDZA I: faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście 0,5–1,5 II: rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) 0,5–1,5 III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 0,5–1,5 ZBOŻA W przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor lub na stanowiskachz dużym deficytem boru – stosować w fazach od krzewienia do kłoszeniaPSZENICA:I: krzewienie (BBCH 22–29)II: początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51)JĘCZMIEŃ:I: początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)II: faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego(BBCH 39–45) 0,2–0,5 JABŁOŃ, GRUSZA wiosna:I: zielony pąk (BBCH 56) 1–1,5 II: początek kwitnienia (BBCH 60–63) 1–1,5 III: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) 1–1,5 jesień: dwa zabiegi począwszy od 1. tygodnia po zbiorach, co 10–14 dni (BBCH 91–93) 1–1,5 CZEREŚNIA, WIŚNIA, ŚLIWA, BRZOSKWINIA, MORELA I: biały pąk (BBCH 57–59) 1–1,5 II: początek kwitnienia (BBCH 60–64) 1–1,5 III: koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 1–1,5 MALINA I: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54) 1–1,5 II: początek kwitnienia (BBCH 60–63) 1–1,5 III*: po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91)*malina owocująca na pędach dwuletnich 1–1,5 PORZECZKA I: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54) 1–1,5 II: początek kwitnienia (BBCH 60–63) 1–1,5 III: po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91) 1–1,5 WINOROŚL I: początek kwitnienia (BBCH 61) 0,5–1,5 II: 7–10 dni później 0,5–1,5 TRUSKAWKA I: pierwsze zamknięte pąki kwiatowe – pojawiają się kwiaty (BBCH 57–58) 0,5–1,5 II: kwitnienie (BBCH 60–65) 0,5–1,5 III: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) 0,5–1,5 PAPRYKA I: rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17) 0,5–1,5 II: widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53) 0,5–1,5 III: widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) 0,5–1,5 POMIDOR I: rozwinięty 7.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 17–19) 0,5–1,5 II: widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53) 0,5–1,5 III: początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) 0,5–1,5 IV: widoczny 4.–6. kwiatostan (BBCH 54–56) 0,5–1,5 OGÓREK I: rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) 0,5–1,5 II: na pędzie głównym widoczny zawiazek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce(BBCH 51–52) 0,5–1,5 III: na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce(BBCH 56–57) 0,5–1,5 BROKUŁ I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) 0,5–1,5 II: faza 7. liścia – widoczny 3. pęd boczny (BBCH 17–23) 0,5–1,5 III: widoczny 3. pęd boczny – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 23–29) 0,5–1,5 KALAFIOR I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) 0,5–1,5 II–III: faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19), co 10–14 dni 0,5–1,5 KAPUSTA głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoska I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) 0,5–1,5 II: faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19) 0,5–1,5 KAPUSTA BRUKSELSKA I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) 0,5–1,5 II: główny pęd osiąga 30–70% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 33–37) 0,5–1,5 KALAREPA, RZODKIEWKA I: faza 5. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19) 0,5–1,5 II: zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41) 0,5–1,5 JARMUŻ I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17) 0,5–1,5 II: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35) 0,5–1,5 WARZYWA KORZENIOWE I: wszystkie korzeniowe – faza 5.–8. liścia właściwego (BBCH 15–18) 0,5–1,5 II: marchew – wzrost wegetatywny, dziewięć i więcej liści (BBCH 19) 0,5–1,5 III: marchew – korzeń osiągnął 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) 0,5–1,5 WARZYWA STRĄCZKOWE I: rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) 0,5–1,5 II: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55) 0,5–1,5 ROZSADA warzyw kapustnych rozwinięty 1. liść – faza 3. liścia (BBCH 11–13) podlewanie:roztwór 0,05–0,1%tj. 0,05–0,1 l(50–100 ml)w 100 l wodyopryskiwanie:roztwór 0,25–0,3%tj. 0,25–0,3 l(250–300 ml)w 100 l wody

kiedy kwitnie borówka amerykańska, pilarka spalinowa ursus, krzywe buraki lidl, www.tygodnik.pl, borowka amerykanska uprawa, czestochowa prognoza pogody, wybuchowy, kino elektryk, narzędzie rolnicze, jak zrobić płyn do spryskiwaczy zimowy, 6900 brutto ile to netto, dzienik lowiecki, top net ogłoszenia, w jakiej temperaturze piec ziemniaki, afalon dyspersyjny 450 sc, pozyteczny, 100 zł 1986

yyyyy